Onze historie

Gemengd koor Straat en Dijk, een historie van ruim dertig jaar

Omdat zoiets ontbrak op het aktiviteitenprogramma van buurthuis “Straat en Dijk” richtte Martha Meerman in 1989 een vrouwenkoor op: koor Straat en Dijk (natuurlijk genoemd naar de buurt: de Haarlemmerstraat en -dijk). De mannen die graag mee wilden zingen waren van harte welkom en daarom werd in 1990 de naam aangepast : “gemengd koor Straat en Dijk”. Wegens sluiting van dat buurthuis verhuisden we later naar het Claverhuis op de Elandsgracht.

Men zong muziek in allerlei stijlen en uit verschillende periodes. Gaandeweg ontstond de traditie van een jaarlijks optreden met een bepaald thema. De Spaanse Avond was de eerste. Ook Nederlandse Componisten enLiefde en Zelfoverschatting werden bezongen. Voor het optreden in Artis was Zoo natuurlijk het thema. De teksten van onze sopraan Carien van Opstal leidden tot complete toneelstukken in prachtige zelfgemaakte kleding. Aan het thema High-Tea hebben we nog hele leuke herinneringen, ook omdat we allemaal uitgedost waren met prachtig vervaardigde fruithoofddeksels. Wat werd er toch veel geknutseld in ons koor!

In 1995 droeg Martha Meerman haar koor over aan Marie-Anne Paques, die 13 jaar lang haar grote muzikaliteit inzette. Mooie programma’s, onder andere over Dieren, Dido en Aeneas, De Elementen, Chanson en Voyage, de Dertiger Jaren, waren het resultaat. 

Gijsbert van de Lagemaat werd in 2008 onze dirigent. Hij zocht samenwerking met vrouwenkoor Hoor Haar in Haarlem en met het koor Coral del Enginers uit Barcelona, waardoor we dus ook gingen optreden in Barcelona. Leuk, leerzaam en indrukwekkend. Hij nam afscheid in 2012 met “The Armed Man” van Karl Jenkins. Een groot stuk op de toppen van ons kunnen. 

optreden_20_jaar_2009 Ons 20-jarig koorbestaan 2009: zingen met feest na.

In 2013 startten wij in vol vertrouwen met de nieuwe en enthousiaste dirigent Jelle Leistra. Geheel volgens de traditie van jaarlijkse optredens met een thema bezongen we met Jelle de Nacht in Kapitein Zeppos in de Amsterdamse binnenstad en Wereldmuziek, samen met Sophies Voices uit Utrecht.

Inmiddels bestaat ons koor al ruim 25 jaar; reden voor een prachtig groot concert (Requiem van Fauré) in de Oosterkerk en natuurlijk met een swingende after party.  Er werd en wordt nog steeds naar hartelust geknutseld in ons koor. Leden die iets belangrijks te vieren hadden worden nog steeds verrast met een zelfgemaakt toepasselijk cadeau of toch tenminste een lied met aangepaste tekst.   Een hartelijk koor, ja, dat waren we en zijn we nog steeds.

Nu:

Concert Liefde en vriendschap

16 juni 15.00

Gevarieerde liederen, door culturen en eeuwen heen

Buiksloterkerkpad 10